Cele mai bune filme despre viețile oamenilor de știință faimoși

de: Andrada Bonea
24 04. 2016

Niciun film, indiferent de cât de reușit e, nu poate cuprinde universul fascinant din creierul unui geniu. Totuși, noi vă recomandăm câteva dintre cele mai bune pelicule despre viețile unor oameni de știință despre care e imposibil să nu fi auzit.

Cele mai bune filme despre oameni de știință – A Beautiful Mind

John Nash este omul care a trăit în două lumi, și la propriu, și la figurat. A fost caracterizat geniu când a intrat la facultate și a formulat o teorie utilizată des în economie și negocieri. John Nash a devenit cu adevărat cunoscut în 1998 și apoi în 2001. Prima dată a fost publicată biografia sa, iar a doua oară a fost lansat filmul „A Beautiful Mind”, care a primit patru premii Oscar.

Dincolo de boala sa, schizofrenie paranoidă, el a dezvoltat teoria care în film și-a primit supranumele de „nu o alege mereu pe blondă”. Aceasta presupune că într-o negociere cu mai multe părți, trebuie căutat punctul de echilibru în care fiecare jucător primește ceea ce dorește. Mai mult, niciunul dintre jucători nu-și poate îmbunătăți condițiile câștigului sau pierderilor fără ajutorul celorlalți. El a folosit principiile matematicii pentru a demonstra că există un punct (cel de echilibru) în care niciunul dintre jucători nu poate reuși mai multe decât ceilalți.succes în economie și în negocieri, a suferit de schizofrenie paranoidă, a făcut mai mulți bani din Oscar decât din Nobel și a murit într-un accident de mașină.

Cele mai bune filme despre oameni de știință – The Theory of Everything

Stephen Hawking este tot ceea ce nu te-ai aștepta. Este imobilizat de decenii într-un scaun cu rotile și este imoblizat în dialog față de lume după o pneumonie din tinerețe. Totuși, mut și imobil, a călătorit cu mintea acolo unde alții n-ar putea crede nici scris în cărți. A scris cărți, a trăit cu zeci de ani mai mult decât i-au spus medicii și este cel mai respectat fizician al momentului.

În 2014, filmul „The Theory of Everything“ a fost lansat. În el este prezentată tinerețea lui Hawking, când află că suferă de o boală neuronală și că nu se va mai mișca singur vreodată, dar și momentul în care își pierde vocea. Pentru interpretarea din film, Eddie Redmayne a primit un meritat Oscar și a fost felicitat de însuși Stephen Hawking.

Cele mai bune filme despre oameni de știință – The Imitation Game

Imitation Game este un film concentrat în jurul unui singur personaj: Alan Turing. El este omul care a gândit ce ar trebui să facă un computer și datorită ideii sale cel de-Al Doilea Război Mondial ar fi fost scurtat cu doi ani și 14 milioane de vieți. Imitation Game este, în proporții corecte, un film despre Al Doilea Război Mondial purtat de genii, despre legile care pot distruge oameni doar pentru că sunt „bolnave“ de homosexualitate și despre computerul care i-a devenit omului unealtă acolo unde el și-a atins limitele.

Cele mai bune filme despre oameni de știință – Creation

Filmul descrie începutul unei revoluții morale și religioase, începutul unei teorii ce va afecta lumea întreagă și va împărți oamenii în două tabere: cei care cred în evoluționism și cei care cred în creaționism. Totul se petrece într-un mic sat englez, unde un om simplu, numit Charles Darwin, trăiește în două lumi diferite. Într-una el este dedicat familiei și are parte de o căsnicie reușită, iar în cealaltă trebuie să facă față celei mai periculoase idei din istorie, precum și să dezvolte o teorie care va fi, în cele din urmă, salvată de la dispariție de logica simplă a unui copil.

Cele mai bune filme despre oameni de știință – Gorillas in the Mist

Sigourney Weaver a fost consacrată de roluri în care interpreta femei puternice, iar acest film nu face o excepție. O interpretează pe Diane Fossey, unul dintre cei mai importanți primatologi din lume. Fossey, împreună cu Jane Goodall și Biruté Galdikas, au fost așa-numiții Trimates, un grup de trei cercetători de frunte pe primate (Fossey pe gorile; Goodall pe cimpanzei și Galdikas pe urangutani) trimiși de Leakey să studieze maimutele mari în mediul lor natural. Filmul poartă numele cărții sale lansate în 1983, Gorillas in the Mist, care combină studiul ei științific asupra gorilei de munte de la Centrul de Cercetare Karisoke cu propriile aventuri trăite în Rwanda. Filmul este emoționant și e perfect de văzut într-un moment al vieții în care simți că ai nevoie de un imbold pentru a merge mai departe.